Transparent
Valsemøllen A/S
small-default

Sammen om en bæredygtig udvikling

- Vil du være med?

Siden 1899 har Valsemøllen haft fokus på dansk håndværk og stolte mølletraditioner, og vi går også forrest, når det kommer til en mere bæredygtig, og på sigt klimaneutral, værdikæde fra jord til bord.

Vi bidrager til udviklingen med ansvarlig mølledrift gennem vores egne tre CO2e neutrale møller, og, ligeså vigtigt, i tætte og forpligtende partnerskaber. Vi arbejder både sammen med landbruget og organisationer med fokus på at udvikle afgrøder og forbrug i en mere bæredygtig retning. På den måde er vi med til at sikre mere bæredygtige madvaner med et minimalt klimaaftryk i fremtiden.

Bæredygtighed

CO2e neutrale møller

Fra 1. januar 2022 er alle Valsemøllens tre møller i Esbjerg, Køge og Svendborg CO2e neutrale. Det betyder, at vi har reduceret møllernes klimaaftryk ved at anvende grøn strøm fra danske vindmøller og har kompenseret for det, vi ikke kan reducere ved at købe klimakreditter.

Konkret har vi indkøbt grøn energi fra danske vindmøller, hvilket står for ca. 80% af møllernes klimaaftryk. Vi kompenserer for den resterende del af møllernes CO2e udledning (f.eks. firmabilernes brændstofforbrug, kølemidler og naturgas til at drive dampkedlerne) ved at investere i internationale klimaprojekter med fokus på træplantning og skovbevarelse. Den CO2-besparende effekt ved disse projekter udligner dermed den resterende del af vores møllers klimaaftryk. På den måde bliver møllerne CO2e neutrale.

Esbjerg mølle

- Adm. direktør

"Vi tager ansvar for en bæredygtig udvikling, og vores fundament er FN's verdensmål"

12 ansvarlighed8 anstaendighed15 liver-13 klima17 partnerskaber

Valsemøllens klimapåvirkning

Valsemøllen er Danmarks største mølle, og når vi maler korn til mel og havregryn på vores tre danske møller udleder det CO2e. Helt præcis 4.700 tons om året(2020). Hver dansker udleder til sammenligning ca. 17 tons CO2e pr. år. Gennem de senere år har vi derfor arbejdet målrettet med at reducere drivhusgasserne i vores produktion med fokus på mere energieffektive maskiner, mindre spild, dansk korn og kortere transport. Det er baggrunden for, at vi nu kan tage næste skridt og producere CO2e-neutralt.

Vi ønsker at gå forrest og drive ansvarlig mølledrift. Derfor har vi taget første, vigtige skridt – at feje for egen dør – og gjort vores egen del af værdikæden – møllerne – CO2e-neutrale. Det er kun første skridt på rejsen mod endnu mere bæredygtige produkter. Næste skridt er det vigtige og langvarige samarbejde med leverandører og kunder om også på sigt at gøre hele værdikæden – produkterne fra vugge til grav – CO2e-neutrale.

Landmand skærmprint

Hvad betyder e'et i CO2e neutral mølle?

I Valsemøllen beskriver vi klimaaftrykket for møllerne med betegnelsen CO2e. E’et står for ‘equivalents’, på dansk ‘ækvivalenter.’ Det skyldes, at produktionen på møllerne, ligesom mange andre produktionsformer, ikke kun udleder CO2, men også andre former for drivhusgasser. CO2 er dog den mest kendte, der især udledes ved forbrænding af fossile brændstoffer, som f.eks. fra biler og andre maskiner. For at kunne regne klimapåvirkningen fra de forskellige drivhusgasser sammen i et udtryk bruger man den fælles enhed CO2e. 

Rejsen mod mere bæredygtighed

I respekt for marken, mennesker og miljøet arbejder vi hos Valsemøllen mod en mere bæredygtig og klimaneutral værdikæde fra jord til bord. Vi vil kun producere produkter, som vi ville give til vores egne børn. For os betyder det produkter med fokus på kvalitet, smag og naturlige ingredienser.

Hvad er klimakreditter

Klimakompensation er, når en klimapåvirkning i forbindelse med for eksempel vores forarbejdningsproces bliver kompenseret ved investering i projekter, der sikrer en tilsvarende CO2e-reduktion et andet sted i verden.

Populært sagt betyder det, at den CO2e eller de drivhusgasser, en virksomhed udleder i forbindelse med produktion af et produkt eller service, bliver optaget af atmosfæren igen et andet sted i verden. På nuværende tidspunkt kan vi kun selv optimere til en vis grad – ved brug af grøn el, udskiftning til nyere og mere energieffektive maskiner osv. Derfor har vi kompenseret for de resterende 18% af møllernes udledninger ved at investere i et skovbevaringsprojekt i Amazonas i Brasilien, der binder CO2 ved at sikre, at regnskoven i området bevares, som ellers ville være i stor risiko for at blive fældet.

Vi har valgt udelukkende at indkøbe klimakreditter fra verificerede projekter, hvor der sker en kontrol med udstedelse og annullering af kreditter. Konkret er der valgt kreditter af standarden Verified Carbon Standard og Social Carbon Standard, som er anbefalet af Concito, Danmarks grønne tænketank. Indkøbet af klimakreditter er sket via ClimatePartner

Klimakreditter
CO2e regnskab for møllerne

CO2e regnskab for møllerne

Se beregningerne her

Dyrket, høstet, malet i Danmark

Dyrket, høstet, malet i Danmark

Vi vil kun producere produkter, som vi ville give til vores egne børn.

FSC-mærket emballage for ansvarlig skovdrift

FSC-mærket emballage for ansvarlig skovdrift

Når du vælger Valsemøllen som din leverandør, kan du være sikker på, at alle vores produktionsenheder overholder både myndighedskrav, FSSC 22000-krav og ikke mindst dine kundekrav.

Vores tre indsatsområder

Vi arbejder med bæredygtighed ud fra tre indsatsområder.

Respekt for vores råvarer

Vores råvarer bliver dyrket af landmænd, der har tilsluttet sig Valsemøllens ansvarlighedsprogram. Vi arbejder sammen for et klimaneutralt og naturfremmende landbrug med fokus på høj kvalitet og god smag.

Ansvar for egen mølledrift

Valsemøllen går forrest med fokus på den bæredygtige udvikling, specielt når det kommer til vores egen arbejdsplads. Derfor er vores egen møller allerede nu klimaneutrale via grøn energi og klimakreditter.

Partnerskaber er vejen frem

Med forpligtende partnerskaber styrker vi fællesskab fundamentet for en sundere og mere plantebaseret kost. Det giver vores kunder muligheden for et mere bæredygtigt forbrug med et minimalt klimaaftryk.

Bæredygtigt forbrug tekst

Modtag vores nyheder direkte i din inbox!

Indtast dine oplysninger og klik “tilmeld” så er du med.

Jeg er bekendt med Valsemøllen A/S's persondatapolitik, og jeg kan til enhver tid afmelde mig modtagelsen af inspirationsmailen.

Søg på Valsemøllen