Transparent
Valsemøllen A/S
medium-default

Mere fuldkorn til danskerne

Mere fuldkorn med Valsemøllen

Valsemøllen deltager som aktiv partner i Fuldkornspartnerskabet, der har til formål at fremme folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn. 'Vælg fuldkorn' er et af De officielle Kostråd.

I en årrække har vi sammen med sundhedsorganisationer, fødevarevirksomheder og Fødevarestyrelsen arbejdet målrettet på at få danskerne til at spise mere fuldkorn. Hver især bidrager vi med vores styrker og kompetencer. Sammen har vi skabt nogle unikke resultater, som vi ikke havde opnået hver for sig.

Siden Fuldkornskampagnen begyndte i 2007, er der udviklet 1.000 produkter, som overholder kravene til Fuldkornslogoet, og danskernes indtag er øget med næsten 50%. Valsemøllens administrerende direktør, Niels Brinch-Nielsen, er bestyrelsesformand i partnerskabet.

valsemollen-rugbroed

Gitte Laub Hansen projektchef hos Kræftens Bekæmpelse.

"Det er en succes i forhold til, at vi har fået danskerne til at spise mere fuldkorn. På mindre end 10 år, er vi lykkedes med at fordoble danskernes fuldkornsindtag. Jeg kender ikke en eneste forebyggelsesindsats i verden, der har været så succesfuld som dette samarbejde"

Er fuldkorn mere klimabevidst?

Der er mange gode grunde til at spise fuldkorn, og det er gået op for rigtig mange danskere de sidste par år. Fuldkornsprodukter smager godt og kornprodukter er blandt de mest klimavenlige fødevarer. Fødevarestyrelsens lancering af de nye officielle kostråd skal bidrage til at indfri klimalovens målsætning om at reducere Danmarks drivhusgasudledning med 70% i 2030.

Rådene fra fødevarestyrelsen lyder på at skrue ned for forbruget af kød og mejerivarer, og i stedet skrue op for især grøntsager, bælgfrugter og fuldkorn i vores måltider. Korn er en af de fødevarer, som giver mest mad for klimaaftrykket, og ”korn er en god solfanger. Det betyder, at hvis vi spiser det direkte som f.eks. gryn og brød, så får vi meget mad pr. kilo vare. Det er også en af de fødevarer, som giver mest mad for klimaaftrykket.” lyder det fra Fuldkornspartnerskabet og fortsætter: ”Når du vælger kornprodukter, så gå efter produkter med fuldkorn. Så får du nemlig hele kornet med, også skaldele og kim, hvor vitaminer og mineralerne sidder”.

Kornprodukter med fuldkorn, kan f.eks. være havregryn, rugbrød eller knækbrød. Se efter det orange fuldkornslogo når du handler.

aks-marker

Er et fuldkornsbrød fyldt med kerner?

Hvis du spørger en tilfældig dansker, hvad et fuldkornsbrød er, vil de fleste sandsynligvis svare, at et fuldkornsbrød er fyldt med hele kerner. Det er dog kun delvist rigtigt. Et fuldkornsbrød kan godt indeholde kerner, men ikke nødvendigvis. Det er nemlig ikke indholdet af hele kerner, der gør brødet til et fuldkornsbrød.

For at bære betegnelsen fuldkornsbrød skal brødet, rug- eller hvedebrødet, være bagt med minimum 50% fuldkornsmel, dvs. mel hvor hele kornet er blevet formalet til fint mel. Et moderne fuldkornsbrød kan derfor sagtens være lyst, fint og luftigt som et franskbrød eller et lyst specialbrød og behøver altså ikke indeholde kerner.

aks-marker

Er rugbrød altid fuldkorn?

Rugmel er perfekt til at bage lækre, smagsfulde og sunde fuldkornsbrød. Det skyldes rugens kombination af stivelse, fibre og protein, som er optimal til bagning. Men de fleste rugbrød er - måske til manges overraskelse - ikke fuldkornsbrød. Det skyldes, at danskerne har fået smag for blødere og "finere" rugbrød, som er bagt med en blanding af rugsigte- og hvedemel.

Hvis du vil være sikker på at købe brød med fuldkorn, skal du kigge efter på emballagen. Her fremgår det tydeligt, hvis produktet er fuldkorn i form af Fuldkornsmærket.

Vil du vide mere?

Ønsker du at vide mere om, hvordan vi hos Valsemøllen arbejder med Fuldkornsmærket, er du velkommen til at kontakte Lisbeth Wassmann.

Landmand

Sammen om en bæredygtig udvikling

Vil du være med? Siden 1899 har Valsemøllen haft fokus på dansk håndværk og stolte mølletraditioner, og vi går også forrest, når det kommer til en mere bæredygtig og på sigt klimaneutral værdikæde fra jord til bord.

Modtag vores nyheder direkte i din inbox!

Indtast dine oplysninger og klik “tilmeld” så er du med.

Jeg er bekendt med Valsemøllen A/S's persondatapolitik, og jeg kan til enhver tid afmelde mig modtagelsen af inspirationsmailen.

Søg på Valsemøllen