Transparent
Valsemøllen A/S
Rug nutella buffetanretning

Opskrifter og historie om den danske rug

Den danske rug

Der vil på ethvert veldækket, dansk frokostbord være én madvare, som går igen uanset, om du sætter dig til bordet i Skagen eller Gedser: Rugbrød. Rugbrødet er en af danskernes vigtigste madvarer. Det har den været helt tilbage fra vikingetiden, indtil rugbrødet i 1950’erne fik konkurrence fra hvedebrødet. Når kornsorten rug er så vigtig, skyldes det især, at den egner sig godt til at vokse i det kolde danske klima. Den kan gro på næringsfattig jord og tåle lave vintertemperaturer. Men rugen har mange andre egenskaber: Den er sund og fyldt med næring. Et fuldkornsrugbrød består af groft rugmel, vand, salt og surdej – og især surdejen er vigtig for at brødet smager godt, er saftigt og er bedre for vores krop og fordøjelse.

Rugbrødet er det mest kendte, men andre populære madvarer er også lavet på rug: Ymerdrys, øllebrød, som er rugbrødsrester kogt med øl, og drikkevarer som whiskey og rugøl.
Man fornemmer rugens centrale plads i det danske køkken i dette digt af den danske forfatter Gotfred Rode: „Skære, skære rugen, vor moder kender brugen, Laver os det stærke brød, Der pynter godt på dugen.“ Fra „Skære, skære havre“ af Gotfred Rode (1830-1878)

Du kan gå på opdagelse i rugens opbygning, historie og brug i Kornets Hus, som er Danmarks nye center for viden, inspiration og formidling om korn. Her kan du blive klogere på korns historie, mangfoldighed og anvendelse, og opleve det gennem involverende og sanselige aktiviteter, som sætter fokus på vores madkultur.

Kornets Hus ligger syd for Hjørring og rummer en interaktiv udstilling, et bageværksted, en café og en butik. Huset blev indviet i juni 2021 og er tegnet af den norske arkitekt Reiulf Ramstad og realiseret med midler fra en lang række danske fonde.

Rug tæt

Gen(brug) og mindsk madspild

Når rugbrødet har mistet sin saftighed kan brødet genopstå som ingrediens i for eksempel knækbrød, ymerdrys, sprøde rugbrødschips, panko til panering eller som vist på billedet her: RugTella – mulighederne er uendelige.

Vi har sammen med Kornets Hus udviklet en håndfuld lækre opskrifter med rug på nye måder. Vi ønsker at give inspiration til, hvordan du kan sætte den danske rug på menuen og samtidig få tips til hvordan du kan bruge ’resterne’ – og mindske madspild i dit køkken.

TIP: Hønsesalaten kan også laves som en vegetarisk version

For det professionelle køkken

Køb Valsemøllen produkter direkte hos grossisterne, og hent inspiration her.

Modtag vores nyheder direkte i din inbox!

Indtast dine oplysninger og klik “tilmeld” så er du med.

Jeg er bekendt med Valsemøllen A/S's persondatapolitik, og jeg kan til enhver tid afmelde mig modtagelsen af inspirationsmailen.

Søg på Valsemøllen